środa, 20 kwietnia 2011

Róża, marcepan i czekolada


Mazurek idealny. Konfitura z róży i marcepan sprawiają, że jest mazurkiem luksusowym. Jednocześnie jest niezwykle prosty do zrobienia. Znika jednak bardzo szybko.
Przepis znaleziony u Ali.
Użyłam więcej konfitury z róży i następnym razem użyję jeszcze więcej. Tak więc spokojnie zużyjecie cały słoik.



KRUCHY MAZUREK Z RÓŻĄ I MARCEPANEM

500 g mąki
sól
50 g cukru pudru
250 g masła
3 żółtka
ew. łyżka gęstej śmietany-(ja dałam 2 łyżki bardzo zimnej wody )
wanilia

100 g płatków róży w cukrze lub konfitury
trochę soku z cytryny
250 - 300 g marcepana
porcja polewy czekoladowej gorzkiej - 200g roztopionej czekolady 85% kakao

Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem, przesiekać z twardym masłem, dodać żółtka i ew. śmietanę, zagnieść szybko, chłodzić w lodówce pół godziny. Rozwałkować i upiec w 180 stopniach ok. 15-20 minut.
Posmarować różą, jeśli jest w liściach i źle się rozsmarowuje, to zmiksować w sokiem z cytryny,
Pokryć warstwą rozwałkowanego między folią marcepana. Wierzch zalać polewą czekoladową gorzką, ozdobić wg upodobania.
Trzeba pamiętać, że róża i marcepan są bardzo słodkie, więc ciasto i polewa nie powinny być bardzo słodkie.

Lepiej przyrządzić ze dwa dni wcześniej, żeby "dojrzało", ale można jeść zaraz.


niedziela, 17 kwietnia 2011

Tort z malteserami

Bardzo smaczne ciasto. Czekoladowe, ale nie za mocno, z wyczuwalnym smakiem słodu, ozdobione cukierkami malteser. Autorką przepisu jest Nigella Lawson, ja piekłam je według "poprawionego" przepisu znalezionego u Doroty. Zamiast Horlicksa użyłam Ovomaltine.


CIASTO CZEKOLADOWE Z MALTESERAMI

Składniki na ciasto:
150 g jasnego brązowego cukru (użyłam jasnego muscovado)
3 duże jajka
175 ml mleka
150 g masła*
2 łyżki napoju słodowego Horlicks (użyłam Ovomaltine)
175 g mąki pszennej
25 g kakao, przesianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz masła i mleka).
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać, wymieszać.
Mleko, masło, Ovomaltine umieścić w garnuszku i podgrzewać na średniej mocy do rozpuszczenia masła, zdjąć z palnika. Nie gotować.
Jajka (w całości) umieścić w misie miksera, dodać cukier i ubić na lekką i puszystą masę. Będzie to trwało dłuższą chwilę, masa jajeczna powinna być ładnie napuszona, najlepiej robić to końcówką do ubijania białek. Do masy jajecznej wlać gorące mleko, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z suchymi składnikami i zmiksować do uzyskania gładkiej masy, ale nie za długo.
Dwie formy tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Podzielić między nie przygotowane ciasto.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić (można upiec dzień wcześniej).

Masa kremowa do przełożenia:
250 g cukru pudru (najlepiej zredukować jego ilość)
1 łyżeczka kakao
45 g Horlicksa
125 g masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżki wrzącej wody
2 x 37 g opakowania groszków Maltesers

Masło utrzeć na puszystą masę, dodać przesiany cukier puder, kakao, Ovomaltine, zmiksować. Pod koniec dodać wrzącą wodę i zmiksować (autorka przepisu wszystko zmiksowała w malakserze bez przesiewania cukru i kakao).


Wykonanie
Krem podzielić na pół. Połową przełożyć czekoladowe ciasto, drugą połową posmarować wierzch. Ozdobić Malteserami.

czwartek, 14 kwietnia 2011

Bananowe muffiny z serkowym lukrem

Ekspresowe i przepyszne muffinki. Wilgotne i mocno bananowe ze wspaniałym lukrem. Długo zachowują świeżość.
Upiekłam je według przepisu Asi na Bananowca. Użyłam też więcej bananów - ważyłam je bez skóry.


BANANOWE MUFFINY

Ciasto:
2 jajka
200 g drobnego jasnego brązowego cukru
300 g bananów (ok. 1,5 banana) + do dekoracji
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
130 ml oleju roślinnego
240 g mąki
45 g banana, pokrojonego w kostkę

Lukier:
30 g niesolonego masła, miękkiego
225 g cukru pudru
100 g serka kremowego (śmietankowego, np. Philadelphia)
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny


Piekarnik nagrzać do 130 stopni.

Ubić jajka z brązowym cukrem na puszystą pianę. Dodać rozgniecionego widelcem banana, sodę, sól oraz olej i dalej miksować na małych obrotach miksera, aż składniki się połączą. Przesiać mąkę do masy, zwiększyć obroty miksera i chwilę miksować, aż składniki się połączą. Wymieszać łyżką z posiekanym bananem i przełożyć do papilotek.
Piec przez 1 godzinę i 10 minut lub jeszcze dłużej (trzeba sprawdzić patyczkiem czy jest suchy). Wyjąć na metalową kratkę i całkowicie ostudzić.

Lukier: Utrzeć mikserem masło z cukrem pudrem na puszysty krem, w międzyczasie dodać sok z cytryny a pod koniec serek kremowy. Posmarować ostudzone ciasto, udekorować bananem przed samym podaniem.

sobota, 2 kwietnia 2011

Domowe pesto z zielonej pietruszki


Przepis ten podawany był w trakcie programu "Rewolucja na talerzu". Pesto pietruszkowe konieczne jest do przygotowania Zapiekanki z warzywami i tofu. Można oczywiście używać go tak jak tradycyjnego pesto, czyli jako dodatek do makaronu czy po prostu zjeść na kromce chleba.
Pesto można przechowywać szczelnie zamknięte w słoiczku w lodówce przez kilka dni.


DOMOWE PESTO Z ZIELONEJ PIETRUSZKI

ząbek czosnku
szczypta soli
pęczek natki pietruszki
garść orzechów laskowych
oliwa z oliwek

Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu lub w blenderze. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku.

"Rewolucja na talerzu. Odcinek 2. Zapiekanki", TVN Style, premiera czwartek, 10. marca 2011, 22:00

Błyskawiczna kolorowa zapiekanka z tofu

Naprawdę ekspresowe danie. W dodatku pyszne, sycące i mało kaloryczne.
Przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu".


BŁYSKAWICZNA ZAPIEKANKA Z KOLOROWYCH WARZYW Z WĘDZONEGO TOFU

200g fasolki szparagowej (mrożona)
200g mini marchewek (mrożone)
250g dyni marynowanej
1 mały słoiczek oliwek czarnych
120 g tofu wędzonego
2 łyżki orzechów laskowych
1 natka pietruszki
3 duże ząbki czosnku
sól, pieprz

Rozmrozić marchewkę i fasolkę. Wymieszać z odsączoną na sitku i opłukaną dynią, oliwkami, pokrojonym w kostkę tofu. Orzechy laskowe uprażyć na patelni. Natkę drobno posiekać, czosnek rozetrzeć z solą, przełożyć do moździerza i utrzeć na pastę z dodatkiem oliwy. Warzywa i tofu połączyć z pastą z pietruszki i przełożyć do formy do pieczenia. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min.




"Rewolucja na talerzu. Odcinek 2. Zapiekanki", TVN Style, premiera czwartek, 10. marca 2011, 22:00