tag:blogger.com,1999:blog-7213436634173824892.post3204815212518375918..comments2023-05-18T00:46:39.020-07:00Comments on Kinga w kuchni: Orzechy w cukrowej skorupceKingahttp://www.blogger.com/profile/15321570754016444707noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-7213436634173824892.post-81430111419733255352010-01-04T15:01:49.826-08:002010-01-04T15:01:49.826-08:00szkoda, ze juz nie ma starej dobrej "F"....szkoda, ze juz nie ma starej dobrej "F"...<br />jeszcze raz dziekuje za pammiec! :)Kingahttps://www.blogger.com/profile/15321570754016444707noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7213436634173824892.post-44811189685245876212010-01-04T14:47:40.967-08:002010-01-04T14:47:40.967-08:00Kinga ja tez , mam trochę wycinków właśnie z Filip...Kinga ja tez , mam trochę wycinków właśnie z Filipinki i ukochaną książkę ,,Nastolatki przyjmują gości" a tam same przepisy z filipinki bo to książka pani co miała rubrykę kulinarna w ,,F"margothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7213436634173824892.post-19683332201460532082010-01-03T12:06:36.113-08:002010-01-03T12:06:36.113-08:00Margotko kochana, dziekuje za przepisy i za pamiec...Margotko kochana, dziekuje za przepisy i za pamiec!<br />Mysle, ze wyprobuje ten filipinkowy - mam sentyment do starej Filipinki. :)Kingahttps://www.blogger.com/profile/15321570754016444707noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7213436634173824892.post-45957864773863776652010-01-03T09:48:53.131-08:002010-01-03T09:48:53.131-08:00Kinga dwa moje ulubione przepisy
Parowańce
przepi...Kinga dwa moje ulubione przepisy<br />Parowańce <br />przepis jest ze starej "Filipinki".<br />Potrzeba nam:<br />40dag maki<br />szklanka mleka<br />20g drożdży<br /> łyżeczka cukru<br />2 jajka<br />szczypta soli<br />łyżka masła<br />Make przesiać do miski. Podgrzać mleko. Odrobinę mleka odlać do kubeczka i<br />wymieszać z drożdżami i łyżeczką cukru. Make zaląc cieplnym mlekiem. Dodać<br />wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Pozwolić wyrosnąć. Dodać jajka utarte z łyżka cukru<br />i sola.i wyrobić ciasto. Dodać masło stopione i znów dać mu<br />odpocząć. Powinno podwójnie wyrosnąć.<br />I teraz albo rozwałkować i wycinać kółka, albo odrywać kawałki ciasta i<br />formować kulki. Niech sobie chwile<br />wyrosną:) Gotować na parze 5 -10minut.<br /> z tej porcji wychodzi ok. 15 <br />Można podać na słodko i słono <br />i taki z forum cin cin <br />http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18352&hl=<br />3,5 szkl mąki<br />1 szkl ciepłego mleka<br />5 dag drożdży<br />2 łyżki oleju<br />2 łyżki cukru<br />szczypta soli<br /><br />Wyrabiać, aż będzie odchodziło od ręki. Parować ok 8 min.<br />Moja babcia parowała na pieluszce tetrowej, ja robię tak samo. Zazwyczaj udaje mi się robić 1-2 szt i te pierwsze wychodzą średniej wielkości, natomiast te co czekają w kolejce są ogromniaste mniam.gif Najlepiej smakują polane śmietaną i posypane cukrem.<br /><br />Nie wycinam szklaną, tylko robię jak bułeczki (sposób najlepszy to ten co opisany w bułeczkach, które rosną jak śpisz). Jeśli chcę nadziewane to też bez problemu wychodzą.margothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7213436634173824892.post-40811298615627227612010-01-02T12:03:53.929-08:002010-01-02T12:03:53.929-08:00Kinga, ale pyszności zrobiłaś i napiekłaś
p.s o ...Kinga, ale pyszności zrobiłaś i napiekłaś <br />p.s o tych parowańcach pamiętam tyle ,że jeszcze nie znalazłam przepisu , to przez te porządki świąteczne :Pmargothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.com