Niekażdy ma w pracy "pana kanapkę" albo catering. Jedzenie "na mieście" nie jest ani zdrowe ani tanie, no i czasem przerwa jest zbyt krótka. No a jeść coś trzeba. Postanowiłam zamieścić tu propozycje dla tych, którzy podobnie jak ja, wolą zrobić sobie sami lunch.
Dziś zamiast tradycyjnej kanapki proponuję wrapa. Tym razem z warzywami i kurczakiem. Wszystkie składniki można przygotować wieczorem, a rano tylko zwinąć wrapa, zapakować i zabrać do pracy.
WRAP Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM
filet z kurczaka
1 jajko
garść liści szpinaku
3 pomidorki koktajlowe
kawałek dyni sałatkowej
klka kaparów w occie winnym
łyżka jogurtu naturalnego
tortilla wieloziarnista
sól
papryka słodka
chilli
wieczorem
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, papryką i chilli. Zawijamy w folię, nie domykając. Pieczemy 20 minut. W tym czasie gotujemy jajko na twardo i kroimy warzywa. Ostudzone i pokrojone mięso, warzywa oraz ugotowane jajko wkładamy na noc do lodówki.
przed wyjściem do pracy
Na deskę kładziemy tortillę. Rozmarowujemy na niej jogurt i układamy równomiernie liście szpinaku. Na nich kładziemy pokrojone jajko, warzywa, mięso i kapary. Zwijamy wrapa. Owijamy go szczelnie folią aluminiową i pakujemy do torby, którą zabieramy do pracy.
Bardzo fajny pomysl! Tez czesto szukam inspiracji na cos szybkiedo do pracy.
OdpowiedzUsuńNa szczescie od pewnego czasu jest tuz obok szkoly bardzo fajny 'bar' eko; na nieszczescie dla mojego portfela nie jest to najtansza knajpa w miescie ;) Ale czasami sie przydaje, to fakt.
Pozdrawiam Kingo!