środa, 1 lutego 2012

Orzechowa babka

Orzechowo-kakaowa. Jak popularny krem, w który wierzą niektóre kobiety jako mamy. Wspaniała.
Przepis cytuję za Dorotą.



BABKA ORZECHOWA

250 g masła lub margaryny
pół szklanki wody
1 szklanka cukru (może być czubata)
1 cukier waniliowy - 16 g
1 szklanka mąki
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (lub innych)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
50 g posiekanych orzechów laskowych (lub innych)
2 płaskie łyżki kakao

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy umieścić w garnuszku. Zagotować (mieszając) do rozpuszczenia się cukru, natychmiast zdjąć z palnika. Przestudzić, masa może być lekko ciepła.
Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao - przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.
Do miksera wlać przestudzoną masę maślaną. Następnie wsypać przesiane składniki, dodać żółtka, posiekane orzechy - wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek, wymieszać delikatnie łyżką.
Formę na babkę o wysokości 10 cm i szerokości 23 cm (w najszerszym miejscu) , z kominkiem, wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 175ºC około 45 minut (czas jest tu bardzo różny w zależności od piekarnika, należy już wcześniej sprawdzać patyczkiem, czy nie jest surowa).
Ostudzić, posypać pudrem lub polać polewą.

Brak komentarzy: