Puszyste i delikatne ciasto. Wilgotne dzięki dodaniu maślanki. A do tego rabarbar i kruszonka. Czego chcieć więcej?
Przepis pochodzi z blogu Doroty.
Ciasto można upiec oczywiście z dowolnymi owocami sezonowymi lub owocami mrożonymi, które należy wcześniej rozmrozić na ręczniku papierowym.
CIASTO NA MAŚLANCE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ
pół kg mąki luksusowej
3 jajka
1 szklanka cukru (dałam trochę mniej)
1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu naturalnego)
pół szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub aromat waniliowy do smaku
35 dag obranego, pociętego rabarbaru
Kruszonka:
50 g masła
10 łyżek mąki
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy - 16 g
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Powoli wmieszać olej i ubijać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę, cały cały czas miksując.
Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.
Ciasto wyłożyć do formy (32 x 22 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC.
1 komentarz:
wygląda mniam mniam
Prześlij komentarz