Jest czasochłonny, ale nietrudny. Jego przygotowanie i upieczenie zajmuje kilka godzin - na szczęście większość tego czasu przeznaczamy na wyrastanie ciasta i w tzw. międzyczasie można zająć się zupełnie czymś innym. Ponadto ciasto jest na tyle rzadkie, że można je mieszać mikserem. Jednak cierpliwość i poświęcenie zostaną wynagrodzone. Już podczas pieczenia po całym domu roznosi się cudowny zapach. A po wyłączeniu piekarnika wyciągamy z niego maślany, delikatny placek drożdżowy. Pyszny i wilgotny. W dodatku długo utrzymuje świeżość - o ile uda mu się "dożyć" do kolejnego dnia.
Upiekłam go według przepisu Asi z Kwestii smaku. Użyłam mniejszej foremki, więc ilość składników też była proporcjonalnie mniejsza. Do jego upieczenia wykorzystałam pełnoziarnistąmąkę orkiszową drobną oraz mąkę tortową w proporcjach 2:1. Kruszonkę zrobiłam z mąką ryżową. Asia swój placek upiekła tylko z rabarbarem - ja do swojego dodałam też truskawek. Nie posypywałam go też cukrem pudrem - wydaje mi się wystarczająco słodki.
Ciasto wyszło pyszne - tak jak obiecuje Asia.
Przepis cytuję za Autorką.
PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
Ciasto drożdżowe:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła (200 g)
4 jajka
1 saszetka (8 g) suszonych drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych (użyłam drożdży instant - piekarskich babuni)
4 szklanki mąki pszennej tortowej *
Kruszonka:
150 g mąki pszennej *
50 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
50 g cukru
125 g masła (schłodzonego)
oraz:
600 - 700 g rabarbaru
cukier puder
1 szklanka = 250 ml
* ciasto można też zrobić z mąki orkiszowej (białej). Ciasto z mąki pszennej będzie bardziej puchate, wyrośnięte i bliższe "typowym" polskim plackom drożdżowym. Ciasto z mąki orkiszowej będzie mniej wyrośnięte, ale delikatniejsze, subtelniejsze i bardziej wyszukane w smaku. Ciasto na zdjęciach jest zrobione z mąki orkiszowej.
Przygotowanie:
Formę o wymiarach minimum 26 x 33 cm (mierzona po dnie) posmarować z grubsza oliwą lub masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Cały czas mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż masło i cukier się rozpuszczą. Przelać do większej miski i zmiksować z jajkami (zanim dodamy jajka upewnijmy się że masa nie jest bardzo gorąca, aby jajka się w niej nie ścięły). Wsypać drożdże (świeże wcześnie pokruszyć) do jeszcze ciepłej masy i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny (blisko źródła ciepła, bez przeciągów), aż masa się spieni i zgęstnieje.
Dodać przesianą mąkę i wyrabiać przez 15 minut lub do czasu aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki (nie będzie się do niej kleiło). Nie ma potrzeby dosypywania większej ilości mąki, choć ciasto będzie dość rzadkie. Ciasto można wyrabiać mikserem na średnio wysokich obrotach specjalną końcówką (lub końcówkami) do ciasta drożdżowego, można też wyrabiać ręką. Przy wyrabianiu chodzi o wtłoczenie w ciasto jak najwięcej powietrza. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadzić. Odstawić w ciepłe miejsce.
W międzyczasie pokroić rabarbar na 1/2 cm kawałki. Przygotować kruszonkę: do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozcierać składniki palcami aż powstanie kruszonka.
Na ciasto wyłożyć rabarbar a następnie rozsypać kruszonkę. Odstawić w ciepłe miejsce (blisko źródła ciepła, bez przeciągów) na 40 minut (lub dłużej jeśli mamy czas) do czasu aż ciasto podrośnie.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić do środka blaszkę z ciastem, drzwiczki otworzyć i piec tak ciasto przez 20 minut (w tym czasie urośnie). Następnie zamknąć piekarnik i piec przez około 30 - 45 minut aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią na złoty kolor, wówczas sprawdzić patyczkiem środek ciasta - patyczek powinien być suchy. Po upieczeniu ciasto może mieć nierówną powierzchnię, być nieco pofalowane. Boki mogą być wyższe niż środek (mniej owoców i kruszonki, bliżej źródła ciepła). Posypać cukrem pudrem i ostudzić przed pokrojeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz