sobota, 7 stycznia 2012

Ciasto bananowe na diecie

Bardzo smaczne, wilgotne ciasto, które można jeść (prawie) bezkarnie. Zawiera naprawdę niewiele tłuszczu. 
Przepis pochodzi z książki "Gotuj i chudnij. Szybko i łatwo".



CIASTO BANANOWE

50 g masła
175 g miałkiego, brążowego cukru
2 średnie jajka, rozkłócone
350 g dojrzałych bananów, rozgniecionych (najłatwiej widelcem)
200 g mąki samorosnącej (lub mąki z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia)
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
75 g grubo posiekanych orzechów włoskich + kilka połówek orzechów do dekoracji

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (z termoobiegiem do 160).
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem na lekką, puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka. Dodajemy banany i dokładnie miksujemy.
Cały czas miksując, powoli dodajemy mąkę, sól i sodę. Następnie dodajemy do ciasta posiekane orzechy i mieszamy
Przekładamy ciasto do przygotowanej foremki. Na wierzchu układamy połówki orzechów, delikatnie je wciskając.
Pieczemy 1 godzinę i 15 minut - do suchego patyczka.



Harry Eastwood, Gizzi Erskine, Sal Henley, Sophie Michell "Gotuj i chudnij. Szybko i łatwo.", Pascal 2011

Brak komentarzy: