sobota, 28 stycznia 2012

Jim jams

Pyszne i proste. Czego chcieć więcej?
Przepis podaję za Dorotą.



JIM JAMS

125 g masła
125 g golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)
80 g jasnego cukru muscovado
125 g płatków owsianych
125 g mąki razowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
25 g wiórków kokosowych
Ponadto:
4 łyżki dżemu truskawkowego
2 łyżki wiórków kokosowych

Do małego garnuszka włożyć masło, syrup, cukier i delikatnie podgrzewać do rozpuszczenia i wymieszania składników.
Zdjąć garnuszek z palnika, wsypać płatki owsiane, mąkę, proszek, sodę i wiórki.
Formę 18 x 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut. Wyjąć, ostudzić przez 10 minut, pociąć na 9 kwadratów. Posmarować dżemem i posypać wiórkami kokosowymi. Można przechowywać w szczelnym pojemniku przez 3 dni.

Brak komentarzy: