Gęsta, sycąca i rozgrzewająca i bardzo smaczna.
Możecie nie zabielać jej śmietaną - będzie wówczas nieco mniej kaloryczna.
Przepis pochodzi z "Kolorów smaków" Marty Gessler.
ZUPA Z SOCZEWICY
1 szklanka czerwonej soczewicy
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
1-2 ząbki czosnku
5 świeżych pomidorów (moim zdaniem zimą lepsze są z puszki)
2,5 l wody
2 łodygi kopru
1 łodyga mięty
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę. Dodajemy soczewicę i czosnek. Ciągle mieszając, smażymy ok. 5 minut na wolnym ogniu. Jeśli używamy świeżych pomidorów, obieramy je ze skórki, kroimy w cząstki i wrzucamy do soczewicy i chwilkę dusimy. Zalewamy wodą i dodajemy zioła i przyprawy. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka.
Ewentualnie zabielamy śmietaną lub jogurtem.
Świetnie smakuje podana z ciemnym pieczywem.
Marta Gessler "Kuchnia Marty. Kolory Smaków", Publicat 2007
1 komentarz:
smakowicie się zapowiada, lubię takie smaki;)
Prześlij komentarz