niedziela, 23 stycznia 2011

Biały, łatwy, na zakwasie


Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Idealny dla tych, którzy mają niewiele czasu lub dopiero zaczynają przygodę z zakwasem. Dzięki dodatkowi drożdży pięknie wyrasta. Nie może się nie udać!
Z tego ciasta można przygotować również bułeczki.
Przepis pochodzi ze zbiorów Liski i za nią go cytuję.


BIAŁY CHLEB NA ZAKWASIE

500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna)
1 płaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży
150 g zakwasu żytniego

Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 2 h.
Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki.
Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy maką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st C i pieczemy chleb ok. 40 minut (bułeczki mniej wiecej 20 minut).

1 komentarz:

Marta Wiśniewska pisze...

Często robię własny chleb i nie skupiam się tylko na białym gdyż bardzo lubię eksperymentować z ziarnami. W szczególności gdy mam jeszcze pod ręką tak sprawdzone porady jak od https://basiazsercem.pl/ i wiem że mąką to jeden z najważniejszych składników każdej potrawy. W sumie fajnie jest jak w całym domu czuć zapach świeżo co pieczonego chleba.