sobota, 2 kwietnia 2011

Błyskawiczna kolorowa zapiekanka z tofu

Naprawdę ekspresowe danie. W dodatku pyszne, sycące i mało kaloryczne.
Przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu".


BŁYSKAWICZNA ZAPIEKANKA Z KOLOROWYCH WARZYW Z WĘDZONEGO TOFU

200g fasolki szparagowej (mrożona)
200g mini marchewek (mrożone)
250g dyni marynowanej
1 mały słoiczek oliwek czarnych
120 g tofu wędzonego
2 łyżki orzechów laskowych
1 natka pietruszki
3 duże ząbki czosnku
sól, pieprz

Rozmrozić marchewkę i fasolkę. Wymieszać z odsączoną na sitku i opłukaną dynią, oliwkami, pokrojonym w kostkę tofu. Orzechy laskowe uprażyć na patelni. Natkę drobno posiekać, czosnek rozetrzeć z solą, przełożyć do moździerza i utrzeć na pastę z dodatkiem oliwy. Warzywa i tofu połączyć z pastą z pietruszki i przełożyć do formy do pieczenia. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min.




"Rewolucja na talerzu. Odcinek 2. Zapiekanki", TVN Style, premiera czwartek, 10. marca 2011, 22:00

Brak komentarzy: