piątek, 13 stycznia 2012

Migdały i żurawina

Migdały i żurawina to jedna z moich ulubionych kulinarnych par. Korzenna babka z żurawiną jest bardzo smaczna. Dzięki żurawinie i przyprawom świetna na Boże Narodzenie, ale o czywiście nie tylko. Przepis cytuję za Dorotą.



KORZENNA BABKA Z ŻURAWINĄ I MIGDAŁAMI

2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki (70 g) mączki migdałowej lub drobno zmielonych migdałów
2,5 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
225 g masła, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki brązowego cukru
3 duże jajka
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka gęstego jogurtu (np. greckiego) lub kwaśnej śmietany
1 szklanka posiekanych zrumienionych migdałów
1 szklanka świeżej żurawiny
3/4 szklanki suszonej żurawiny



Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Formę na babkę (3 litrową) wysmarować masłem, wysypać mąką lub bułką tartą.
Pierwsze 8 składników przesiać i wymieszać w misce.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać oba rodzaje cukru i dobrze utrzeć - 3 minuty na średnich obrotach. Dodawać jajka, jedno po drugim, uciarając masę przez 1 minutę po dodaniu każdego.
Dodać wanilię i jogurt, wymieszać. Wsypać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia się składników. Wmieszać w masę migdały i żurawiny i przelać do formy.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut lub dłużej (pierwsze 30 minut piekłam w temperaturze 160ºC), sprawdzić patyczkiem, czy środek jest suchy. Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, nastepnie wyjąć z formy i wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

1 komentarz:

Alotta pisze...

Czy może mi Pani napisać gdzie mogę kupić 3 litrową formę do babki?