Niekażdy ma w pracy "pana kanapkę" albo catering. Jedzenie "na mieście" nie jest ani zdrowe ani tanie, no i czasem przerwa jest zbyt krótka. No a jeść coś trzeba. Postanowiłam zamieścić tu propozycje dla tych, którzy podobnie jak ja, wolą zrobić sobie sami lunch.
Dziś zamiast tradycyjnej kanapki proponuję wrapa. Tym razem z warzywami i kurczakiem. Wszystkie składniki można przygotować wieczorem, a rano tylko zwinąć wrapa, zapakować i zabrać do pracy.
WRAP Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM
filet z kurczaka
1 jajko
garść liści szpinaku
3 pomidorki koktajlowe
kawałek dyni sałatkowej
klka kaparów w occie winnym
łyżka jogurtu naturalnego
tortilla wieloziarnista
sól
papryka słodka
chilli
wieczorem
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, papryką i chilli. Zawijamy w folię, nie domykając. Pieczemy 20 minut. W tym czasie gotujemy jajko na twardo i kroimy warzywa. Ostudzone i pokrojone mięso, warzywa oraz ugotowane jajko wkładamy na noc do lodówki.
przed wyjściem do pracy
Na deskę kładziemy tortillę. Rozmarowujemy na niej jogurt i układamy równomiernie liście szpinaku. Na nich kładziemy pokrojone jajko, warzywa, mięso i kapary. Zwijamy wrapa. Owijamy go szczelnie folią aluminiową i pakujemy do torby, którą zabieramy do pracy.
1 komentarz:
Bardzo fajny pomysl! Tez czesto szukam inspiracji na cos szybkiedo do pracy.
Na szczescie od pewnego czasu jest tuz obok szkoly bardzo fajny 'bar' eko; na nieszczescie dla mojego portfela nie jest to najtansza knajpa w miescie ;) Ale czasami sie przydaje, to fakt.
Pozdrawiam Kingo!
Prześlij komentarz