sobota, 9 października 2010

Tarta przemytników: kokos i śliwki


Ekstra szybka i niezwykle łatwa tarta ze śliwkami i kokosem. Całkiem dobra. Sposób przygotowania przypomina szarlotkę sypaną. Bez zagniatania, bez miksowania. Najwięcej czasu zajmuje pokrojonie i wydrylowanie śliwek. Przepis pochodzi z książki "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy".



CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KOKOSEM
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki poppingu z amarantusa
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki cukru brązowego (użyłam demerary)
1/3 kostki masła (użyłam 85 g)
ok. 10 śliwek
3 łyżki mleczka kokosowego

Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 200 stopni.
Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą. Formę do tarty smarujemy masłem i wsypujemy do niej mieszankę. Układamy na niej cienkie plasterki masła. Masło przykrywamy połowkami śliwek - skórką do góry. Pomiędzy śliwki wlewamy niewielką ilość mleczka kokosowego.
Pieczemy około 20 minut, aż ciasto się przyrumieni.
Po upieczeniu można posypać odrobiną demerary.

Monika Mrozowska-Szaciłło, Maciej Szaciłło, Karolina Szaciłło "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy" 1000 stopni 2009

1 komentarz:

margot pisze...

ja uwielbiam ta tarte , zresztą wszystko co robię z tej książki to pychotka