Czekoladowy weekend czas zacząć!
Przykro mi, że w tym roku nie może gospodarzyć nam Bea. Cieszę się jednak, że jej obowiązki przejęła Atina i dzięki niej Czekoladowy Weekend może się odbyć.
Jak zwykle, nie wiedziałam, co przygotować na tą okazję. Szukając nowych potraw i wypieków, trafiłam na reklamę czekolad Lindt w grudniowym numerze "Kuchni" (12-2010). W tzw. "kąciku konesera" zamieszczono przepis na Koktajl czekoladowo-bananowy z ciepłą pianką kokosową. Nie mogłam go nie wypróbować. I na pewno jeszcze powtórzę.
Cudowne połączenie smaku delikatnej, gorzkiej czekolady oraz bananów zostało idealnie podkreślone mlekiem kokosowym i wanilią. Ciepła kokosowa pianka jest idealnym zwieńczeniem dzieła.
KOKTAJL CZEKOLADOWO-BANANOWY Z CIEPŁĄ PIANKĄ KOKOSOWĄ
4 porcje
4 porcje
150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (najlepiej o 70% zawartości kakako)
750 ml niesłodzonego mleczka kokosowego
nasiona z laski wanilii
100 g cukru
2 dojrzałe banany
Mleczko kokosowe wlewamy do garnka. Dodajemy wanilię i cukier. Podgrzewamy. Gorące zdejmujemy z ognia. Z tak przygotowanego mleka odlewamy 250 ml na piankę i odstawiamy.
Czekoladę łamiemy na kawałeczki i dodajemy do pozostałego gorącego mleka i mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Czekoladową miksturę odkładamy na 1 godzinę do zamrażarki.
W tym czasie obieramy banany i kroimy je na kawałki. Wrzucamy do blendera. Dodajemy mrożoną masę czekoladową i miksujemy do uzyskania gładkiej konsytencji. Rozlewamy do 4 szklanek.
Wcześniej odstawione mleko podgrzewamy w wyższym garnku. Miksujemy do uzyskania piany. Nakładamy ją łyżką na koktalj czekoladowo-bananowy.
2 komentarze:
O, faktycznie i u Ciebie zagoscily banany! :)
Ten kokosowy dodatek bardzo mi sie podoba! A ze moj maz uwielbia wszelakie bananowe koktajle to pewnie za niedlugo wyprobujemy :)
Pozdrawiam Kingo!
I dziekuje za udzial w tegorocznym czekoladowaniu :)
Moja Droga!
Przyjemnosc po mojej stronie :)
A koktajl polecam!
Prześlij komentarz