Pankejksy zna chyba każdy i każdy chyba ma swój sposób ich przygotowywania. Ja lubię wersję z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Mają więcej błonnika niż tradycyjne i są bardziej sycące. Dzięki temu ich zjedzenie nie powoduje zbyt dużych wyrzutów sumienia. No i w końcu śniadanie ma być pożywne.
Świetnie smakują z sosem truskawkowym, a także z syropem klonowym, miodem, cukrem pudrem, owocami...
PANCAKES Z MĄKĄ RAZOWĄ
100 g mąki pszennej
70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g drobnego cukru lub cukru z wanilią
1 jajko
1/2 łyżki miękkiego masła
60 ml mleka
Mieszamy suche składniki, a następnie dodajemy składniki mokre. Mieszamy - najwygodniej będzie mikserem.
Rozgrzewamy suchą patelnię - najlepiej żeliwną. Nakładamy 1,5 - 2 łyżki ciasta na patelnię. Gdy pojawią pęcherzyki powietrza, przewracamy placki na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy na złoty kolor.
Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.
SOS TRUSKAWKOWY
200 g mrożonych truskawek (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)
2-3 łyżki brązowego cukru (tyle, ile lubicie)
Truskawki zasypujemy cukrem i podgrzewamy w garnuszku na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy część płynu odparuje, a całość zgęstnieje, sos jest gotowy.
1 komentarz:
Tego typu ciasteczka są prawdziwym rarytasem. Bardzo ważne w tym przypadku jest to, aby dobrać dobra mąkę do tego typu wypieków. Fajne przepisy na mączne desery zawsze można znaleźć na https://basiazsercem.pl gdyż najlepiej jest moim zdaniem uczyć się od najlepszych.
Prześlij komentarz