Bardzo fajna propozycja na śniadanie. Smaczne, puszyste - prawie jak pączki - racuszki. Przygotowuje się je wieczorem, dzięki temu rano nie przy nim właściwie żadnej pracy. Smażenie do przecież żaden problem! No i są z mąki razowej, więc wyrzuty sumienia po ich zjedzeniu nam nie grożą. Świetnie smakują z syropem klonowym, ale oczywiście możecie je jeść z czym tylko macie ochotę.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.
RACUCHY RAZOWE
1 i 3/4 szklanki wody lub mleka (w temperaturze pokojowej)
2 łyżeczki miodu
1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej np. chlebowej
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
oraz:
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej + 3 łyżki ciepłej wody
olej do smażenia (najlepszy arachidowy, z orzeszków ziemnych)
syrop klonowy do podania (cukier puder lub inny ulubiony dodatek)
Wymieszać mleko lub wodę z miodem, dodać olej. Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać wszystkie otręby, które zostały na sitku. Wsypać sól, drożdże i wymieszać.
Do mąki wlać mleko z miodem i delikatnie wymieszać składniki łyżką. Przykryć folią i od razu wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni. Ciasto w tym czasie urośnie.
W dniu smażenia... wyjąć ciasto z lodówki. Wymieszać sodę z ciepłą wodą i delikatnie połączyć z ciastem. Odstawić na około 10 - 15 minut lub na nieco dłużej jeśli jest taka możliwość (ciasto ponownie zacznie rosnąć).
Rozgrzać patelnię, wlać olej na wysokość około 1 - 1,5 cm. Gdy olej będzie już gorący, zredukować płomień do średniego i smażyć racuchy nabierając ciasto łyżką maczaną wcześniej w oleju.
Podczas smażenia uważać aby olej cały czas skwierczał ale nie przypalał się. Racuszki mają mieć lekko zrumienioną skórkę a w środku puszysty i wyrośnięty miąższ. Podawać z syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem, ewentualnie z innym ulubionym dodatkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz