Pyszne, szybkie, wilgotne i czekoladowe. Czego chcieć więcej?
Ciasto robi się 5 minut, piecze co prawda ok. 50, ale w końcu piecze się samo :)
Dzięki dodatkowi jogurtu jest wspaniale wilgotne, trochę browniesowe. Kawa i kakao nadają mu cudownego aromatu.
Przepis znalazłam na blogu Doroty. Piekłam tak jak ona w małej keksówce. Uważam jednak, że jest ona za mała - ciasto lekko wypłynęło z formy. Na pewno je powtórzę, ale w większej foremce.
KAKAOWO-KAWOWE CIASTO NA JOGURCIE
60 g miękkiego masła
150 g drobnego cukru
2 jajka
220 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
35 g kakao
2 łyżeczki kawy granulowanej (instant)
1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego i kremowego, np. greckiego
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je wcześniej wyciągnąć z lodówki. Mąka, proszek i soda powinna być przesiana.
Wszystkie składniki umieścić w mikserze (w dowolnej kolejności) i zmiksować na gładką masę, miksując kilka minut.
Wlać do przygotowanej formy (może być tortownica o średnicy 21 cm lub keksówka o wymiarach dolnych 23 x 10 cm - moim zdaniem za mała). Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.
7 komentarzy:
Wydaje się bardzo proste. Jako, że nie mam specjalnego doświadczenia z wypiekami to ten przepis może być dobry na początek :) pozdrawiam.
Tez bardzo lubie ciasta z dodatkiem jogurtu, a od czasu alergii najczesciej takie wlasnie teraz pieke, co bardzo smakowi ciast sluzy ;)
Pozdrawiam Kingo!
Kingo Wesołego
Wesolych Swiat Kingo! Radosnych i pogodnych :)
Uwielbiam wilgotne ciasta :) a z kakao to juz w ogóle musi być przepyszne.
to polecam czekoladowe z cukinią ! :)
Margot, Bea: dziekuje za zyczenia!
Soul and Pepper: jest latwe i pyszne:) zachecam do wyprobowania!
Kasia: polecam tez to brownie: http://kingawkuchni.blogspot.com/2010/10/odchudzajace-brownie.html
Prześlij komentarz