środa, 20 kwietnia 2011

Róża, marcepan i czekolada


Mazurek idealny. Konfitura z róży i marcepan sprawiają, że jest mazurkiem luksusowym. Jednocześnie jest niezwykle prosty do zrobienia. Znika jednak bardzo szybko.
Przepis znaleziony u Ali.
Użyłam więcej konfitury z róży i następnym razem użyję jeszcze więcej. Tak więc spokojnie zużyjecie cały słoik.



KRUCHY MAZUREK Z RÓŻĄ I MARCEPANEM

500 g mąki
sól
50 g cukru pudru
250 g masła
3 żółtka
ew. łyżka gęstej śmietany-(ja dałam 2 łyżki bardzo zimnej wody )
wanilia

100 g płatków róży w cukrze lub konfitury
trochę soku z cytryny
250 - 300 g marcepana
porcja polewy czekoladowej gorzkiej - 200g roztopionej czekolady 85% kakao

Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem, przesiekać z twardym masłem, dodać żółtka i ew. śmietanę, zagnieść szybko, chłodzić w lodówce pół godziny. Rozwałkować i upiec w 180 stopniach ok. 15-20 minut.
Posmarować różą, jeśli jest w liściach i źle się rozsmarowuje, to zmiksować w sokiem z cytryny,
Pokryć warstwą rozwałkowanego między folią marcepana. Wierzch zalać polewą czekoladową gorzką, ozdobić wg upodobania.
Trzeba pamiętać, że róża i marcepan są bardzo słodkie, więc ciasto i polewa nie powinny być bardzo słodkie.

Lepiej przyrządzić ze dwa dni wcześniej, żeby "dojrzało", ale można jeść zaraz.


6 komentarzy:

margot pisze...

o tak , ja tez ostatnio dałam więcej róży

Kinga pisze...

Margotko, cudowny jest ten mazurek! O ile dam rade cokolwiek upiec w nastepne Swieta, na 100% bedzie to ten mazurek. :)

margot pisze...

Kinga ,a czemu nie masz dać rady?Coś mi chyba umknęło?

Kinga pisze...

Margotko, rodzina nam sie w sierpniu powiekszy. A co to potem bedzie - tego nie wie nikt :)

margot pisze...

aaaaa, to super , oj to niedługo nawet
buziaki
p.s fakt różnie może być z tym pieczeniem, ale z takiej przyczyny to można nawet i nie piec :D

Kinga pisze...

:) tatus wezmie malucha na spacer, a ja w tym czasie machne mazurka :)