Minidonaty czyli pączusie z dziurką.
Pyszne, szybkie i proste. Do ich upieczenia potrzebna jest jednak specjalna maszynka - dziękuję, Beatko!
Uwaga! Donaty uzależniaja!
Nasze pierwsze upiekłam z przepisu zamieszczonego w książeczce dołączonej do maszynki. To przepis podstawowy. Można go oczywiście modyfikować, dodając do ciasta różne dodatki. Upieczone pączusie posypałam cukrem pudrem, ale jeśli macie ochotę, możecie je polukrować i ozdobić kolorową posypką.
MINIDONATY
260 g mąki pszennej
130 g cukru
1 paczuszka cukru waniliowego (użyłam dwóch łyżek domowego cukru waniliowego)
250 ml mleka
3 jajka
5 łyżek oleju
1 opakowanie proszku do pieczenia (moim zdaniem - strasznie dużo - użyłam 1,5 łyżeczki)
cukier puder do posypania
Miksujemy wszystkie składniki na gładkie ciasto.
Donaty pieczemy według zaleceń producenta naszej maszynki. U mnie wystarczyły im 2-3 minuty.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Pyszne na ciepło i na zimno. Najlepsze w dniu upieczenia.
2 komentarze:
świetna ta maszynka;) muszę koniecznie kupić sobie taką formę na donaty;)
:)
ciesze sie, ze sprzecik sie przydaje! :) a potwiedzam - paczusie bardzo dobre :>
Prześlij komentarz