sobota, 2 lipca 2011

Muffiny z malinami i białą czekoladą


Pyszne, proste i szybkie. Jak to muffiny. Wystarczą dwie miski i łyżka. Mikser nie będzie potrzebny.
Świetne na lato. Dość wilgotne i dzięki temu dobre także następnego dnia po upieczeniu.
Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki. Z podanej ilości upiekłam ok. 20 muffinów w kształcie serduszek.


MUFFINY Z BIAŁą CZEKOLADĄ I MALINAMI

150 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
50 g płatków owsianych
120 g drobnego cukru
1 duże jajko
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka mleka (250 ml)
4 łyżki oleju (60 ml)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g malin (1 szklanka lub trochę więcej)
110 g białej czekolady, posiekanej

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre, połączyć. Dodać maliny, czekoladę, delikatnie wymieszać.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich masę do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 190ºC przez 25 minut. Studzić na kratce.

Brak komentarzy: