niedziela, 17 lipca 2011

Korzenne ciasto gruszkowe

Wilgotne i delikatne. Pyszne od razu po upieczeniu, na ciepło z lodami i/lub bitą śmietaną. Kolejnego dnia też zachowuje świeżość i wspaniale smakuje także na zimno. Jest bardzo łatwe. Wszystkie składniki wystarczy po prostu dokładnie wymieszać, a na cieście poukładać owoce.
Piekłam je według przepisu znalezionego u Asi. Zamiast świeżego imbiru użyłam jednak domowej przyprawy korzennej. Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Piekło się dłużej niż u Asi, bo prawie godzinę.


KORZENNE CIASTO GRUSZKOWE

175 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
175 g + 25 g miękkiego masła
175 g drobnego cukru
1 łyżka przyprawwy korzennej
3 jajka roztrzepane
3 obrane gruszki bez gniazd nasiennych, pokrojone w cienkie plasterki - ok. 400 g
1 łyżka brązowego cukru

Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, 175 g masła w kawałkach, cukier, przyprawę oraz jajka. Ubić mikserem na jednolite ciasto (przestać miksować jak tylko wszystkie składniki się połączą).
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Ułożyć plasterki gruszek, tak aby zachodziły na siebie. Posypać brązowym cukrem i wiórkami pozostałego masła. Piec na złoty kolor przez 35 - 40 minut (piekłam prawie godzinę). Podawać ciepłe z lodami lub bitą śmietaną.

2 komentarze:

margot pisze...

ciasto prezentuje się więcej niż pysznie !!!!

tuptusia pisze...

trzeba bedzie wyprobowac! :)