sobota, 15 października 2011

Sernik z jabłkami

Zaskakujący i smaczny. Na specjalne okazje. U nas - na imieniny teścia.
Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki.


SERNIK Z JABŁKAMI

Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
125 g margaryny
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i siekać nożem, aż do połączenia. ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190-200 stopni przez 15-20 minut.

Składniki na masę serową:
1 kg tłustego, białego sera
250 ml kwaśnej śmietany
120 g margaryny
1,5 szklanki cukru pudru
4 jajka (białka oddzielnie od żółtek)
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
około 30 g cukru waniliowego (duże opakowanie)

Ponadto:
800 g jabłek

Ser zemleć. Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka, utrzeć. Do masy wlewać śmietanę, ucierać. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodawać po łyżce sera i ucierać. Dodać proszek budyniowy, ubite białka i delikatnie wymieszać.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na upieczony, ostudzony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170-180 stopni przez około 45 min.
Ciasto ostudzić, udekorować wg uznania.

Brak komentarzy: