poniedziałek, 5 lipca 2010

Po urlopie. Z nektarynkami.


Po powrocie z urlopu chciałam zabrać jakieś ciasto do pracy. Zachęcił mnie przepis z najnowszej "Kuchni" na jedno z "Ciast na środę" - bo szybkie i łatwe. Wyszło bardzo smaczne. Zniknęło prawie od razu.


CIASTO Z NEKTARYNKAMI

1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
spora szczypta soli
10 dag miękkiego masła
3/4 szklanki 1/2 łyżki cukru
2 jajka
kilka kropli olejku migdałowego (zastąpiłam go ekstraktem waniliowym)
ziarenka wyjęte z 1/2 laski wanilii
2 nektarynki pokrojone na cząstki
do posypania:
1/2 łyżki cukru wymieszana z 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Rozgrzewamy piekarnik do 180 sopni. Formę o średnicy 25 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy mąkę z wanilią, proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z 3/4 szklanki cukru, aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Dodajemy ekstrakt waniliowy i zmniejszamy obroty miksera do minimum. Dodajemy po łyżce suche składniki. Ciasto rozsmarowujemy w formie. Na wierzchu układamy cząsteczki nektarynek. Posypujemy gałką z cukrem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut do tzw. "suchego patyczka".

Brak komentarzy: