Idealny. Waniliowy. Z sosem truskawkowym.
Przepis Asi z Kwestii Smaku. Smakował wszystkim. Nawet Mężowi, który nie jest miłośnikiem serników.
Przed podaniem polałam sernik sosem truskawkowym.
Polecam.
SERNIK WANILIOWY Z TRUSKAWKAMI
Masa serowa:
1 kg sera śmietankowego zmielonego trzykrotnie na serniki (np. Piątnica) lub cream cheese * (zobacz uwagę poniżej przepisu)
200 g (1 szklanka) drobnego cukru (daję więcej: 1,5 szklanki)
3 łyżki mąki pszennej
6 średnich lub 5 dużych jajek
125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej gęstej)
aromat wanilii: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii, lub/i dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej czy torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Wierzch:
250 ml (250 g) śmietany kwaśnej i gęstej 18%
3 łyżki drobnego cukru
Dodatki:
truskawki i/lub sos truskawkowy
Tortownica o średnicy 23 cm - 25 cm (ja piekłam w 25 cm) z odpinaną obręczą, wysmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, zeskrobując szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym (lepsze jest mieszadło miksera niż ubijaczka). Zeskrobywać szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
Dodać śmietankę kremową, wanilię i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
Masę wylać do przygotowanej formy, wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić. Gdy będzie całkowicie wystudzony, wstawić do lodówki na całą noc. Podawać z owocami lub sosem owocowym.
Sos truskawkowy
szklanka mrożownych truskawek
kilka łyżek cukru
Truskawki i cukier umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę. Sos studzimy i polewamy nim schłodzony sernik przed podaniem.
2 komentarze:
Mnie pozostanie niestety uwierzyc Ci na slowo, ze sernik taki pyszny :) I tylko wirtualnie sie poczestuje, bo ciasto wyglada (i brzmi) naprawde swietnie. Nie dziwie sie, ze mezowi tak smakowalo ;)
Pozdrawiam Kingo!
ja tak jak Bea poczęstuję się wirtualnie:) pięknie wygląda
pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
Prześlij komentarz