niedziela, 30 maja 2010

Idealny sernik waniliowy

Idealny. Waniliowy. Z sosem truskawkowym.
Przepis Asi z Kwestii Smaku. Smakował wszystkim. Nawet Mężowi, który nie jest miłośnikiem serników.
Przed podaniem polałam sernik sosem truskawkowym.
Polecam.



SERNIK WANILIOWY Z TRUSKAWKAMI

Masa serowa:
1 kg sera śmietankowego zmielonego trzykrotnie na serniki (np. Piątnica) lub cream cheese * (zobacz uwagę poniżej przepisu)
200 g (1 szklanka) drobnego cukru (daję więcej: 1,5 szklanki)
3 łyżki mąki pszennej
6 średnich lub 5 dużych jajek
125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej gęstej)
aromat wanilii: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii, lub/i dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej czy torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Wierzch:
250 ml (250 g) śmietany kwaśnej i gęstej 18%
3 łyżki drobnego cukru

Dodatki:
truskawki i/lub sos truskawkowy

Tortownica o średnicy 23 cm - 25 cm (ja piekłam w 25 cm) z odpinaną obręczą, wysmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, zeskrobując szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym (lepsze jest mieszadło miksera niż ubijaczka). Zeskrobywać szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
Dodać śmietankę kremową, wanilię i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
Masę wylać do przygotowanej formy, wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić. Gdy będzie całkowicie wystudzony, wstawić do lodówki na całą noc. Podawać z owocami lub sosem owocowym.


Sos truskawkowy

szklanka mrożownych truskawek
kilka łyżek cukru

Truskawki i cukier umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę. Sos studzimy i polewamy nim schłodzony sernik przed podaniem.

2 komentarze:

Bea pisze...

Mnie pozostanie niestety uwierzyc Ci na slowo, ze sernik taki pyszny :) I tylko wirtualnie sie poczestuje, bo ciasto wyglada (i brzmi) naprawde swietnie. Nie dziwie sie, ze mezowi tak smakowalo ;)

Pozdrawiam Kingo!

Beata pisze...

ja tak jak Bea poczęstuję się wirtualnie:) pięknie wygląda
pozdrawiam i zapraszam do siebie:)