środa, 5 maja 2010

Bardzo czekoladowy budyń


Przepyszny, bardzo mocno czekoladowy budyń. Nie za słodki, o mocnym smaku gorzkiej czekolady. Cudo.
Przepis pochodzi z książki "Nigella ekspresowo". Nigella podaje go po schłodzeniu w lodówce. My zjedliśmy jeszcze gorący, bo zimnego po prostu nie lubimy.



BUDINO DI CIOCCOLATO

250 ml tłustego mleka
125 ml gęstej tłustej śmietany (użyłam 18%)
60 g drobnego cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
35 g kakao w proszku
2 łyżki wrzątku
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu wnailiowego
60 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)

W garnku podgrzewamy mleko i śmietanę. Do drugiego garnka wsypujemy cukier, skrobię kukurydzianą i przesiewamy kakao. Dodajemy wrzątek i mieszamy na gęstą pastę. Nadal mieszając, dodajemy po 1 żółtku i dolewamy podgrzane mleko ze śmietaną oraz ekstrakt waniliowy. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje (przez ok. 3-4 minuty). Zdejmujemy z ognia i mieszamy z posiekaną czekoladą. Przelewamy do pucharków.


Nigella Lawson "Nigella ekspresowo", Filo 2007

2 komentarze:

Bea pisze...

I oczywiscie bardzo teraz mam na taki budyn ochote! Teraz kiedy nie moge :( Pocieszam sie, ze moze jednak to minie...
Wierze na slowo, ze budyn pyszny! Tez zawsze palaszowalam taki cieply :)

Pozdrawiam Kingo!

asieja pisze...

cudowna taka mocno czekoladowa zawartośc kubka. a taki budyń to najbardziej lubię zjadac z gruszkami ze słoika..