czwartek, 13 maja 2010

Zupa z białych szparagów z rukolą


Już się nie mogłam doczekać szparagów. Wreszcie są! Narazie białe.
Kupiłam. Ugotowałam zupę.
Zainspirowana przepisem Bei dodałam do niej rukoli. Wyszła pyszna.


ZUPA Z BIAŁYCH SZPARAGÓW Z RUKOLĄ

pęczek białych szparagów (500 g)
1 cebula
opakowanie rukoli (150 g)
500 ml wywaru / bulionu
oliwa
sól, pieprz

Szparagi myjemy, obieramy, usuwamy zdrewniałe końcówki. Kroimy na 3-4 cm kawałki - główki odkładamy. 
Cebulę kroimy i smażymy na oliwie. Dodajemy szparagi, mieszamy i chwilkę smażymy.  Zalewamy wywarem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż szparagi będą miękkie. 
Rukolę myjemy, odrywamy grubsze łodyżki, siekamy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do zupy. Mieszamy i po chwili miksujemy na krem. Doprawiamy.
Główki szparagów kroimy, podsmażamy na oliwie i dodajemy do zupy.
Zupę podajemy z odrobiną śmietany, z grzankami lub z ciepłymi Pierożkami z serem, ziemniakami i rozmarynem.

1 komentarz:

Bea pisze...

Domyslam sie, ze z bialymi tez bylo pyszne :) W kazdym razie kolor sliczny! Ciesze sie Kingo, ze i Tobie przepis przypadl do gustu :)

Pozdrawiam serdecznie!