czwartek, 26 sierpnia 2010

Muffiny, papryka, feta i oliwki

Muffiny tym razem w wersji wytrawnej. Świetna przegryzajka. Upiekłam je według przepisu znalezionego u Doroty. Uzupełniłam je tylko o czarne oliwki. Moim zdaniem, idealnie pasują do papryki, fety i użytych przypraw.
Przepis z dedykacją dla Gosi. :)


MUFFINY Z FETĄ, PAPRYKĄ I OLIWKAMI

1 duża czerwona papryka
125 g masła
250 ml mleka
2 jajka
200 g sera feta
400 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawy: sól (około ½ łyżeczki), pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa wg upodobań

Paprykę posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piec około 30 - 40 minut. Upieczoną włożyć do posolonej wody, odczekać chwilę, obrać ją ze skórki, pokroić w kostkę. Ser feta również pokroić w kostkę.

Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Przygotować suche składniki: mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem i przyprawami. W drugim naczyniu wymieszać mokre: roztrzepane jajka, mleko i ostudzony tłuszcz. Połączyć
składniki mokre z suchymi dodając pokrojoną w kostkę poprykę i ser feta. Wymieszać szybko i mało dokładnie (mogą pozostać grudki).

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek (do 3/4 wysokości, choć ja nakładałam pełne, bez górki). Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Podawać na zimno.

Brak komentarzy: