sobota, 21 sierpnia 2010

Superbaba. Tym razem nie light.


W końcu upiekłam Superbabę tak, jak należy, czyli z jagodami, kruszonką i odpowiednią ilością cukru. Jest naprawdę wspaniała. No i super szybko się ją robi.
Przepis cytuję za Liską.



BABKA DROŻDŻOWA Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ

• w dużej misce: 4 żółtka + 3/4 szklanki cukru ucieram na kogel-mogel, dodaję olejek pomarańczowy i odrobinę cytrynowego (najbardziej lubię dr. Oetkera)
• w półlitrowym naczyniu (wysokim) ucieram lekko 8dkg świeżych drożdży z łyżką cukru, po chwili drożdże stają się płynne, zalewam je 1 szklanką ciepłego mleka, mieszam i czekam aż wypełnią naczynie
• dodaję wyrośnięte drożdże do utartych jajek, wsypuję jednocześnie 3 szklanki mąki, skórkę pomarańczową i rodzynki, mieszam kilka razy dużą łyżką, na końcu dodaję 1/4 kostki roztopionego masła, mieszam i gotowe

Wykładam je natychmiast do formy na babkę, układam jagody, posypuję kruszonką (roztopione masło, trochę cukru i mąki) i do piekarnika na 50 STOPNI. Po ok. 30 minutach ciasto jest wyrośnięte.
Wtedy zwiększam temperaturę do 165 stopni i po 30-50 minutach placek jest gotowy.

Brak komentarzy: