piątek, 13 sierpnia 2010

Razowe bułeczki z płatkami owsianymi


Łatwe i pyszne bułeczki. Puszyte i miękie. Przepis znaleziony u Doroty i za nią go cytuję.
Upiekłam bułeczki w innym kształcie niż Dorota i użyłam niemielonego siemienia lnianego.
Polecam Wam to pieczywo. Bułeczki są naprawdę świetne!

RAZOWE BUŁECZKI Z PŁATKAMI OWSIANYMI
12 bułeczek

pół szklanki płatków owsianych
1 - 2 łyżki miodu
1 łyżka (17 g) masła
3/4 łyżeczki soli
1 szklanka wrzącej wody

W dużej misce zalać płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Ponadto:
1 czubata łyżeczka drożdży suchych (około 7 g) lub 14 g drożdży świeżych
3 łyżki letniej wody
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (dodałam 4 niemielonego)
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki mąki pszennej

do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
do posypania: płatki owsiane

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dostawić na 5 minut, dodać do miski z płatkami, dodać siemię lniane i dobrze wymieszać. Dodać mąkę razową i pszenną, dobrze wymieszać. Przełożyć na blat i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (wyrabiać przez około 8 minut, ciasto może być lekko klejące).
Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ręczniczkiem i poczekać do podwojenia objętości. Odgazowując (uderzając lekko dłonią) i zostawić, by odpoczęło na stolnicy 5 minut.

Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować wałeczek o długości 20 cm, zawiązać go w pojedynczy węzeł, dłuższą, wystającą część założyć pod spód i lekko przycisnąć (ja uformowałam tradycyjne bułeczki). Ułożyć na blaszce, pozostawić pod przykryciem około 30 minut, do napuszenia. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem i posypać płatkami.

Piec w temperaturze 200 st., przez około 15 minut, aż będą ładnie zarumienione. Wystudzić na kratce.

Brak komentarzy: