Wilgotne, maślane, z migdałami, pachnące cytrynowo. Pyszne ciasto znalezione u Liski.
CYTRYNOWE CIASTO Z JABŁKAMI
starta skórka z 2 cytryn
4 duże kwaśne jabłka - obrane, wypestkowane i pokrojone w cienkie plasterki
110 g masła
200 g cukru do pieczenia plus 2 łyżki do posypania jabłek
1 laska wanilii, przepołowiona, wyjęte nasionka
3 jajka
150 ml mleka
125 g zblanszowanych migdałów, zmielonych drobno
6 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nagrzać piekarnik do temp. 150 st C.
Formę o srednicy 23 cm wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia (koniecznie, ponieważ w innym wypadku ciasto przywrze do formy) i posmarować dodatkowym maslem.
Rozpuscić maslo. Wymieszać cukier z wanilią.
Ubić jajka z cukrem z wanilią aż masa będzie puszysta i biala. Dodać skórkę cytrynową. Następnie powoli wlewać mleko i maslo.
Migdaly wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, następnie polączyć z ubitymi jajkami.
Wylać polowę masy do formy. Następnie ulożyć polowę jablek, które posypać lyżką cukru. Wylać pozostalą częsć ciasta, ulożyć plasterki jablek, posypać cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45-60 minut.
Po upieczeniu pozwolić calkowicie ostygnąć i dopiero wtedy ostrożnie wyjąć z formy.
4 komentarze:
Witam,
A ja moje ciacho trzymam już 1h i 15 minut i ciagle jest płynne... Zwiększyłam nawet temperaturę. Co mogłam zrobić nie tak? Wszystko robiłam raczej zgodnie z przepisem. Jedyne co mogło się różnić, to, że dodawałam czubate łyżki mąki, a ciasto piekłam w formie o średnicy 21,5 cm.
Hmm.. może faktycznie za mała foremka. Ono jest dość ciężkie, wilgotne i pieczone w formie o średnicy 23 cm - niewysokie.
To może też zalezeć od piekarnika... Niektóre tak mają, że trzeba piec dłuzej lub ustawiać wyższa temperaturę.
Powodzenia!
Trzymam kciuki, żeby się jednak udało:)
Witam ponownie,
Jestem już "po".
Ostatecznie trzymałam ciasto prawie 2h i zwiększyłam temperaturę, ale opłąciło się.
Ciasto jest pyszne, intensywne w smaku. W zasadzie połowy już nie ma :-)
Uff.. :)
Super! Bardzo sie ciesze i gratuluje!
Prześlij komentarz