sobota, 7 sierpnia 2010

Czekolada i biały ser


To naprawdę zgrany duet. A właściwie trio: ser, biała czekolada i toblerone. Pyszny sernik na zimno - bez żelatyny! Sernik trzyma się dzięki białej czekoladzie, a toblerone nadaje mu wspaniałego smaku. Pyszota!
Przepis pochodzi z blogu Moje wpieki.



SERNIK NA ZIMNO Z TOBLERONE

Składniki na spód:

160 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
50 g roztopionego masła

Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

250 g sera kremowego (np. philadelphia) lub twarożku śmietankowego do serników
300 ml śmietany kremówki 36%
100 g batonika toblerone, bardzo drobno posiekanego
120 g białej czekolady

Śmietanę ubić. Do ubitej dodać serek i dobrze wymieszać (ja zrobiłam to mikserem).

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną dodawać do masy serowej i szybko wymieszać (ja zmiksowałam). Dodać pokruszone toblerone i wymieszać.

Masę serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód i wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce.

Podawać ozdobiony np. wiórkami czekolady.

Brak komentarzy: