sobota, 9 lipca 2011

Czarno-biały sernik z malinami

Pyszne i łatwe ciasto. Takie ostatnio lubię. Jest idealne do przygotowania w upał: spód z pokruszonych ciasteczek, masa serowa do zrobienia raz-dwa, bez mąki czy masła. Do zjedzenia w upał jeszcze lepsze - zimne, prosto z lodówki, lekkie i delikatne w smaku.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Cytuję go za Asią z moimi uwagami w nawiasach. Zmieniłam też truskawki na maliny. Myślę, że świetnie smakowałby ten sernik w wersji z wiśniami.


SERNIK BIAŁO-CZEKOLADOWY Z OWOCAMI I BITĄ ŚMIETANA

Spód:
200 g ciastek czekoladowych* (2 opakowania! użyłam tych, które poleca Asia, czyli z dziurką z Solidarności))
1 łyżka kakao
50 g masła
50 g ciemnej czekolady

Masa:
500 g zmielonego twarogu
3/4 szklanki cukru
1 białko jaja
150 g ciemnej czekolady

Wierzch:
około 300 g malin lub innych owoców sezonowych
około 200 g konfitury malinowej lub innej - takiej jak owoce (użyłam malinowej St. Dalfour)
250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% - bardzo zimnej

* najlepsze będą delikatne, sypkie i kruche ciasteczka z dziurką. Nie polecam do tego deseru ciasteczek owsianych, digestive.


Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao i masło roztopione z czekoladą, wymieszać. Wyłożyć dno i boki (około 3 cm) formy masą z ciasteczek, mocno dociskając. Wstawić do lodówki lub zamrażarki na około pół godziny (lub dłużej jeśli mamy czas).
Ser wymieszać z cukrem i białkiem, odłożyć około 1/4 masy i połączyć ją z roztopioną czekoladą energicznie mieszając łyżką. Masę czekoladową rozsmarować na spodzie z ciasteczek, na wierzch wyłożyć białą masę, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez około 45 minut, aż masa się zetnie. Dokładnie ostudzić a następnie schłodzić jeśli mamy czas.
Wierzch zastygniętego sernika posmarować konfiturą (2 łyżki odłożyć), ułożyć plasterki truskawek lub innych owoców i przykryć ubitą śmietanką kremówką. Zrobić wzorki z pozostałej konfitury i udekorować połówkami truskawek. Można wstawić do lodówki do czasu podania.

2 komentarze:

Aneta Kotowska pisze...

Torcik przepyszny,znalazłam przepis i cieszę się że z niego skorzystałam.Naprawdę polecam !!!i pzodrawiam

Kinga pisze...

Bardzo mi milo! Ciesze sie, ze smakowal. Pozdrawiam!