Niezwykłe ciasto. Bardzo aromatyczne, wilgotne i smaczne. Przy tym łatwe do przygotowania. A podczas pieczenia rozchodzi po domu cudowny zapach cynamonu...
Przepis podaję za Dorotą.
Tym samym z żalem uroczyście zamykam sezon truskawkowy.
Na szczęście do tego ciasta można z powodzeniem użyć mrożonych truskawek. Trzeba je tylko wcześniej rozmrozić na ręczniku papierowym.
CIASTO Z MIGDAŁAMI, CYNAMONEM I TRUSKAWKAMI
175 g zmielonych migdałów
175 g miękkiego masła
120 g jasnego brązowego cukru (jeśli planujecie użyć cukru białego - najlepiej pudru, wtedy mniej i oczywiście ciasto nie będzie tak brązowe)
175 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
1 żółtko
450 g truskawek, odszypułkowanych, przekrojonych na pół, większe na ćwiartki
Ponadto:
cukier puder do posypania
Mikserem bardzo dokładnie zmiksować wszystkie składniki ciasta (oprócz truskawek). Otrzymane ciasto będzie bardzo gęste, wręcz 'ciasteczkowo' gęste. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wylepić dno formy, na nią równomiernie wyłożyć truskawki, na górę wyłożyć drugą część ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC przez 60 - 65 minut. Jeśli będzie zbyt szybko się rumienić przykryć folią. Po wystudzeniu oprószyć pudrem.
1 komentarz:
smakowicie wyglada :)
Prześlij komentarz