czwartek, 15 kwietnia 2010

Magdalenki cappuccino


Kolejny magdalenkowy dzień - w końcu trzeba porządnie wypróbować nową formę. Tym razem zdecydowałam się na pyszne magdalenki cappuccino, a przepis na nie podała Margot na forum cincin. Ona z kolei dostała go od Anoushki i za nią go cytuję.



Na początek kilka uwag:

1. Magdalenki niekoniecznie trzeba piec w specjalnej formie, choć to prawda, że akurat takie muszelki mają najwięcej uroku. Możesz wykorzystać np. formy do muffinek, w kształcie serduszek lub do małych babeczek. Z magdalenkowego ciast robiłam też keksy.
2. Ciasto przed włożeniem do piekarnika należy mocno schłodzić w lodówce, aby przy wkładaniu do piekarnika wytworzył się szok termiczny i powstał tak charakterystyczny „magdalenkowy garb"
3. W tych przepisach jest za dużo cukru i masła. Często zmniejszam ich ilość.
4. Magdalenki wytrawne najlepsze są jeszcze ciepłe, natomiast słodkie najlepiej, imho smakują następnego dnia... oczywiście jak uda im się tyle przetrwać ;)
5. Z podanych proporcji wychodzi około 16 magdalenek średniej wielkości



MAGDALENKI CAPPUCCINO

3 jajka
150gr rozpuszczonego masła (w przepisie jest „demi-sel", czyli masło średnio słone – można je zastąpi masłem zwykłym dodając 2 szczypty soli)
2 łyżki mleka
150gr mąki
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia (dodaję nawet mniej)
150gr cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (np. Nesscafe)
1 łyżka gorącej wody


Wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kawę rozpuścić w łyżce wody. Dodać mleko. Wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem (powinien powstać biały krem). Dodać mąkę z proszkiem, kawę i masło. Bardzo dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Piekarnik nagrzać do 270°C stopni. Wypełnić w 2/3 natłuszczoną formę do magdalenek (lub inną). Piec przez 4 minuty i następnie obniżyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze około 6 minut, lub do momentu, aż magdalenki nabiorą złotego koloru. Wyjąc je z piekarnika. Odczekać kilka minut, aż ostygną i wyjąc je z formy.

1 komentarz:

asieja pisze...

marzy mi się foremka na takie słodkie małe babeczki