niedziela, 11 kwietnia 2010

Sernik orzechowy


Kolejny świetny przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Najpyszniejszy orzechowy sernik, jaki jadłam.
Upiekłam go, nie zmieniając ilości składników, w tortownicy o średnicy 26 cm. Dlatego jest ciut niższy. Przepis cytuję za Dorotą.



SERNIK ORZECHOWY

Składniki na spód:
1¾ szklanki pokruszonych ciastek digestive
1/3 szklanki rozpuszczonego masła

Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.

Składniki na masę orzechową:
2/3 szklanki golden syrupu
1/3 szklanki roztopionego masła
1 łyżka ciemnego brązowego cukru
2 jaja
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.

Składniki na masę serową:
750 g sera śmietankowego (używam zmielonego już twarożku 'President')
1 szklanka brązowego cukru
2 łyżki mąki
4 jajka
2/3 szklanki kremówki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na końcu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.
Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem.

1 komentarz:

asieja pisze...

nigdy nie jadłam orzechowego sernika
a lubię jedno i drugie
kiedyś połączę..