Nie mogłam mu się oprzeć! Gdy tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Doroty, musiałam je upiec. Niestety nie miałam skórki pomarańczowej, więc musiałam nieco zmodyfikować czwartą warstwę ciasta. Użyłam rodzynek i rumu.
Ciasto wyszło pyszne!
Autorką przepisu jest Bajaderka, podaję go za Dorotą z moimi zmianami.CIASTO CZTEROWARSTWOWE
250 g miękkiego masła lub margaryny
225 g cukru (dałam mniej) (podzielone na 200 g i 25 g)
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
4 duże jajka
125 g mąki pszennej
125 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka rumu
I warstwa:
50 g zmielonych migdałów
1 - 2 łyżki amaretto lub brandy
II warstwa:
25 g startej drobno czekolady
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka mleka
III warstwa:
50 g zmielonych orzechów laskowych
szczypta cynamonu
1 łyżka rumu
IV warstwa:
25 g rodzynek
2 - 3 łyżki rumu do namoczenia rodzynekKeksówkę 28 x 11 cm wysmarować masłem, wysypać bułka tartą.
Miękkie masło utrzeć w misie miksera z 200 g cukru, cukrem wanilinowym i solą, na lekką i puszystą masę. Dodawać jajka, po jednym, miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać (koniecznie) z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksując tylko do połączenia się składników. Wlać 1 łyżkę rumu, wymieszać.
Masę podzielić na 4 równe części:
* do pierwszej dodać zmielone migdały i amaretto, wylać na dno keksówki
* do drugiej dodać startą czekoladę, kakao, pozostałe 25 g cukru i mleko, wylać na warstwę migdałową, równo rozprowadzić
* do trzeciej dodać zmielone orzechy laskowe, szczyptę cynamonu i łyżkę rumu, wylać na masę czekoladową
* do czwartej dodać namoczone w rumie rodzynki i łyżkę rumu, w którym się moczyły, wylać na masę orzechową; wygładzić.
Piec około 60 - 70 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180ºC. Lekko przestudzić w foremce, wyjąć i wystudzić na kratce.
2 komentarze:
zamiana pomarańczy na rodzynki i rum brzmi niezwykle pysznie.
i jest pyszna :)
chociaz wersje pomaranczowa na pewno tez wyprobuje!
Prześlij komentarz