czwartek, 13 maja 2010

Pierożki z fetą, ziemniakami i rozmarynem


Przepis na te pierogi podała swego czasu Liska. Często do nich wracam. Tym razem podałam je z Zupą szparagową. Są pyszne także na zimno.
Przepis podaję za Liską.



PIECZONE PIEROGI Z FETĄ, ZIEMNIAKAMI I ROZMARYNEM

Ciasto:
400 g mąki
200 g masła
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki soli
1 jajko

Farsz:
130 g fety
350 g ugotowanych ziemniaków
1 cebula dymka, drobno posiekana, bez szczypioru
2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu
pieprz do smaku

do posmarowania bułeczek: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietany

Farsz:
Wszystkie składniki wymieszać. Odstawić.

Ciasto:
Mąkę posiekać z masłem szerokim nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto, które należy uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość 3 mm i wycinać koła o średnicy 12 cm. Wypełniać farszem (ok. 2 łyżek).
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem wymieszanym ze śmietaną.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Piec ok. 30-40 minut.

2 komentarze:

Bea pisze...

Swietny pomysl Kingo by podac te pierozki z zupa szparagowa! Chyba tez sie zainspiruje ;)

Pozdrawiam!

Soul and Pepper pisze...

Na pewno spróbuję. Zdecydowanie moje smaki !