poniedziałek, 13 września 2010

Kokos i czekolada

Zaskakująco pyszne, a przy tym niezwykle łatwe i szybkie do wykonania. Świetne ciasto, które powtórzę już za parę dni na specjalnie zamówienie. :)
Przepis znaleziony u niedoścignionej Doroty. I za nią go cytuję. Jedyne, co dołam od siebie, to poncz, którym nasączyłam biszkopt przed nałożeniem masy kokosowej. Zrobiłam go zmocnej czarnej herbaty i likieru amaretto.


CIASTO KAKAOWE Z MASĄ KOKOSOWĄ

Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 niepełna szklanka mąki pszennej
pół szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
25 dag wiórek kokosowych
cukier waniliowy - 16 g

Poncz:
1/3 szklanki bardzo mocnej czarnej herbaty
2 łyżki likieru amaretto

Polewa:
czekolada mleczna 100 g
czekolada gorzka 100 g
12,5 dag margaryny

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o wymiarach 20 na 35 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.
Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie.

Brak komentarzy: