Czekoladowy weekend trwa. Moja kolejna propozycja jest bardzo prosta, szybka i całkiem zdrowa: Ciasteczka owsiane z mąką razową, żurawiną i gorzką czekoladą. Przepis pochodzi z wrześniowej "Kuchni" (9-2010), a jego autorem jest Tomek Woźniak. Nieco go zmodyfikowałam - mąkę pszenną pomieszałam z pełnoziarnistą i dodałam żurawiny. Zreukowałam też nieco ilość cukru.
Tomek Woźniak poleca te ciasteczka jako dodatek do drugiego śniadania do szkoły. Myślę, że są idealne i do śniadaniówki i na podwieczorek ze szklanką ciepłego mleka. Pyszne i łatwe.
OWSIANE CIASTKA Z CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ
13 ciasteczek
70 g masła
70 g cukru
1 jajko
40 g mąki pszennej
40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki płatków owsianych (użyłam górskich)
70 g posiekanej gorzkiej czekolady dobrej jakości
spora garść suszonej żurawiny
Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko, mąkę i płatki owsiane. Mieszamy, aż powstanie gęsta. lekko kleista masa. Dodajemy czekoladę i żurawinę. Dokładnie mieszamy. Wstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ze stężałej masy formujemy kulki i lekko je spłaszczając, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 minut - aż będą rumiane.
2 komentarze:
Takie ciasteczka, to u mnie w domku znikają błyskawicznie:)
te ledwo udalo m isie sfotografowac, a i tak sie dowiedzialam, ze zrobilam za malo ;)
Prześlij komentarz