czwartek, 29 października 2009

Bułeczki w ziołowo-serowej otoczce

Pieczywo piekę w domu raptem od ponad roku i właściwie za każdym razem piekę coś nowego. Te bułeczki piekłam już jednak kilkanaście razy. Są idealne. Szybko się je robi. Mają chrupiącą ziołowo-serową skórkę, a w środku są mięciutkie. No i ten zapach... Znają je już chyba wszyscy nasi goście. Zwykle podaję je do grillowanych mięs i warzyw. Uatrakcyjnią nawet najprostszą sałatkę.
Piekę je według przepisu Liski na ziołowe odrywane bułeczki. W przeciwieństwie do Liski uformowane bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robię w każdej rozcięcie.




BUŁECZKI W ZIOŁOWO-SEROWEJ OTOCZCE

Ciasto:
1 szklanka ciepłej wody
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 3/4 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki mleka w proszku
1 1/2 łyżki masła

Ziołowa otoczka:
5 łyżek oliwki
1 łyżeczka suchego oregano
1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki lub 1 łyżeczka suchej
1 łyżka świeżego posiekanego koperku lub 1 łyżeczka suchego
szczypta tymianku
1 duży ząbek posiekanego czosnku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
troszkę cebuli w proszku
3/4 szklanki utartego parmezanu

Wlać ciepłą wodę do dużej miski, wsypać drożdże i chwilkę poczekać, aż utworzą się pęcherzyki. Dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić,  aż ciasto będzie gładkie, lśniące i elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę w misce wysmarowanej oliwą.
W tym czasie przygotować otoczkę: Na bardzo małym ogniu podgrzać oliwę, dodać zioła, czosnek i cebulę, lekko podgrzać i zdjąć z palnika, zostawić, aby oliwa nabrała aromatu.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, uformować około 16 bułeczek. Każdą bułeczkę obtoczyć w mieszance olejowo-ziołowej, potem w startym parmezanie i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 190 C przez ok. 20 minut, aż powierzchnia będzie ładnie zrumieniona. Podawać jeszcze cieple.

1 komentarz:

KuchniaAgatki pisze...

ale musza pięknie pachnieć!