Korzystając z zaproszenia Gospodyni 48 edycji Weekendowej Piekarni, Atiny, oraz Margotki, wzięłam się za pieczenie Bułeczek z Hotelu Parker House w Bostonie. Przepis cytuję za Mirabbelką (w nawiasach moje uwagi):
BUŁECZKI Z HOTELU PARKER HOUSE W BOSTONIE
1 łyżeczka drożdży instant lub 10g świeżych (użyłam świeżych)
125 ml letniego mleka
30 g płynnego masła
15 g płynnego masła do smarowania (potrzebowałam odrobinę więcej)
1 łyżka cukru
1 jajko
280 g maki pszennej (musiałam dosypywać podczas ugniatania ciasta, bo było za rzadkie)
1 łyżeczka soli
Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut.
Resztę mleka rozmieszać z 30g masła, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać do niej rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Włożyć je do miski wysmarowanej masłem i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 1 i pól godziny, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Prostokąt pociąć na 4 paski o szerokości ok. 5 cm. Każdy pasek zaś podzielić na 4 części. Powstanie 16 małych prostokątów.
Powierzchnie każdego posmarować płynnym masłem, złożyć na pół posmarowaną powierzchnia do środka, nie całkiem dokładnie, lecz tak, aby wierzchnia część wystawała ok. 1 cm. Kawałki układać na blasze dość luźno jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm.
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Całość jeszcze raz posmarować masłem i piec w nagrzanym do 220°C piekarniku 15-20 minut.
Bułeczki są pyszne! Takie puszyste! Wspaniale smakują jeszcze ciepłe z masłem. Ostudzone też są niczego sobie. Upiekę je znowu, o ile tylko starczy czasu, bo jeszcze tyle przepisów, które chcę wypróbować...
4 komentarze:
Piękne bułki upiekłaś Kinga
Bardzo im ładnie w tym koszyku z fikuśna serwetka
Bardzo się cieszę ,że bułki nie tylko się wzorcowo udały ale też bardzo smakują
pozdrawiam
Margot.dziękuję!
Bułeczki są naprawdę świetne! Dawno nie jadłam tak puszystych bułeczek. No i to, że bochenek "sam się kroi", jest niezwykle atrakcyjne - zwłaszcza dla dzieciaków.
Dziękuję za Weekendową Piekarnią i inspirujące przepisy!
Ślicznie się prezentują Twoje bułeczki:) Bardzo się cieszę, że spodobała Ci się moja propozycja i przyłączyłaś się do wspólnego pieczenia w ten weekend:) Pozdrawiam:)
To ja dziekuję!
Za miły komentarz, za świetny przepis i za wspólne pieczenie! :)
Prześlij komentarz