wtorek, 20 października 2009

Szwajcarski placek z jabłkami


Na pierwszy ogień idzie łatwe i pyszne jesienne ciasto:


SZWAJCARSKI PLACEK Z JABŁKAMI

20 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 paczuszka cukru waniliowego
szczypta soli
3 jajka
3 łyżki śmietany kremówki
5-6 jabłek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki calvadosu lub rumu

do posypania: garść posiekanych orzechów pistacjowych i cukier kryształ

Zaczynamy od przygotowania jabłek: myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie półplasterki. Od razu skrapiamy sokiem z cytryny i alkoholem. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Ucieramy masło na puch. Stopniowo dosypujemy cukier i cukier waniliowy, a gdy masa stanie się kremowa, dodajemy po jednym jajku. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dolewamy śmietanę. Ucieramy na gładką masę.
Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Układamy na nim odsączone jabłka - najlepiej na zakładkę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przed ok. 45 minut.
Lekko przestygnięty placek posypujemy cukrem i pistacjami.
Szwajcarzy podają go z bitą śmietaną.



Przepis pochodzi z "Kuchni dla oszczędnych. Część 2. Ciasta, torty i desery.", która sprzedawana była razem z "Gazetą Wyborczą".

Brak komentarzy: