piątek, 23 października 2009

Nutellowy śliwkowiec

Kolejne jesienne ciasto. Przepis znalazłam w "Kuchni nad Atlantykiem". Agnieszka nazwała je śliwkowcem z orzechami laskowymi i czekoladą. A moim zdaniem orzechy laskowe + czekolada = nutella. Stąd moja nazwa tego ciasta.
Agnieszka pisze, że ciasto jest pyszne, ale nie prezentuje się pięknie. Z tym ostatnim nie mogę się zgodzić. Jest naprawdę świetne, a dzięki dość nietypowemu połączeniu orzechów, czekolady i śliwek stanowi miłą odmianę wśród tradycyjnych ciast ze śliwkami.



Przepis cytuję za Agnieszką:

NUTELLOWY ŚLIWKOWIEC

tortownica o średnicy 22-24cm

500 g śliwek węgierek
175 g masła
175g jasnobrązowego cukru
3 jajka
175 g mąki
175 g drobno zmielonych orzechów laskowych
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady, dość drobno posiekanej (o zawartości 70% kakao)
2 łyżki jasnobrązowego cukru do posypania wierzchu

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Dno tortownicy wyłożyć papierem, a boki wysmarować masłem. Cztery śliwki pokroić na ćwiartki i odłożyć na później, resztę pokroić na niewielkie kawałki.
Masło zmiksować z cukrem, pojedynczo dodawać jajka nadal ubijając. Makę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami i porcjami dodawać do masy. Na koniec łyżką wmieszać kawałki śliwek i czekoladę.
Wyłożyć masę do tortownicy. Na wierzchu rozłożyć ćwiartki śliwek przekrojoną stroną do góry, lekko wciskając w ciasto i posypać je 2 łyżkami cukru. Piec przez ok. 1godz - 1 godz i 10 min, koniecznie sprawdzając patyczkiem wbitym w środek, czy ciasto jest już gotowe.


Brak komentarzy: