Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Lato w kuchni przez okrągły rok".
LODY DAIM
4 batoniki Daim lub 112 g cukierków Daim (ważone bez papierków)
600 ml śmietany 18% (zwykle używam 300 ml mleka i 300 ml kremówki)
6 żółtek
125 g drobnego cukru
Łamiemy batoniki/cukierki Daim na kawałki, rozdrabniamy na jednolitą miazgę o wyglądzie lśniącego piasku. Przesypujemy na talerz i wstawiamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy krem custard.
Mleko z kremówką podgrzewamy, żółtka ucieramy z cukrem, wlewamy do nich mleko ze śmietaną. Podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Nie gotujemy!
Odstawiamy do wystygnięcia, schładzamy w lodówce, a przed wlaniem do maszynki do lodów mieszamy ze zmielonymi batonikami Daim.
Nigella Lawson "Lato w kuchni przez okrągły rok", Filo 2007
1 komentarz:
Super, ale zbieg okoliczności! :)
Lody są świetne :)
Prześlij komentarz