wtorek, 20 kwietnia 2010

Lody waniliowe

Tegoroczny sezon lodowy uważam za otwarty.
Na początek proponuję lody waniliowe z kremu custard. Krem custard stanowi bazę większości kremowych lodów. Wydaje się on trudny do wykonania, ale to naprawdę nic strasznego. A im częściej się go robi, tym jest łatwiej. Wystarczy nabrać wprawy. Przyda się na pewno, bo lato zbliża się wielkimi krokami.



LODY WANILIOWE Z KREMU CUSTARD

300 ml pełnotłustego mleka
300 ml śmietany kremówki
125 g drobnego cukru
6 żółtek
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
ziarenka z laski wanilii

Mleko i śmietanę podgrzewamy prawie do temperatury wrzenia. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Stale mieszając, zalewamy je gorącym mlekiem ze śmietaną. Przelewamy masę do czystego garnka i podgrzewamy, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Natychmiast ściągamy z ognia. 
Jeśli doprowadzimy krem do wrzenia, powstaną grudki. Da się go jednak jeszcze uratować - gdy zobaczycie grudki, ściągnijcie krem z ognia, przelejcie do miski i miksujcie na najwyższych obrotach. 
Odstawiamy krem do ostygnięcia i wkładamy do lodówki.
Zimny krem przelewamy do maszyny do lodów. Dodajemy ekstrakt ziarenka waniliowe.
Postępujemy zgodnie z instrukcją maszyny do lodów. 

1 komentarz:

asieja pisze...

ziarenka wanilii zawsze tak ładnie wyglądają w lodach
mój sezon wciąż jeszcze zamknięty, boli mnie gardło