wtorek, 11 maja 2010

Rabarbar!


Wilgotne, waniliowo-rabarbarowe - czy trzeba czegoś więcej?
No, może lodów waniliowych do podania z jeszcze ciepłym ciastem...
Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki. Cytuję go za Dorotą.
Moje ciasto jest dość wysokie, bo piekłam je w tortownicy o średnicy 18 cm.


CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM

200 g miękkiego masła
110 g (pół szklanki) drobnego cukru do wypieków
2 jajka
185 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego
350 g obranego i pokrojonego na kawałki rabarbaru
kilka łyżek cukru demerara - do posypania
cukier puder - niekoniecznie - do oprószenia ciasta po upieczeniu

Składniki na budyń:

2 płaskie łyżki proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego
2 - 3 łyżki cukru
250 ml mleka (1 szklanka)
1 łyżka masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Na początku przygotować budyń - musi bowiem wystygnąć. Ze szklanki mleka (250 ml) odlać około 70 ml. Większą część mleka zagotować, z pozostałymi 70 ml rozrobić proszek budyniowy i cukier (czyli przygotowujemy jak zwykly budyń); rozrobione wlać do wrzącego mleka, zmniejszyć gaz, zagotować, mieszając by nie zrobiły się grudki. Zdjąć z palnika, natychmiast dodać masło i ekstrakt, wymieszać. Budyń przykryć folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch, odstawić do wystudzenia.

Przygotować ciasto. Miękkie masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać cukier i nadal ucierać. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując cały czas (ciasto na tym etapie lubi się warzyć, ale nie ma to wpływu na wypiek; choć bardzo ważne jest, by jajka dodawać stopniowo). Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać, dodać do masy maślanej, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części.

Formę tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. Następnie równo wyłożyć ostudzony budyń. Na niego łyżeczką wyłożyć drugą połowę ciasta, wyrównać. Ciasto powinno całkowicie pokryć budyń. Na górę poukładać rabarbar, posypać kilkoma łyżkami cukru demerara.
Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę i 15 minut.


Przestudzić, można podawać jeszcze ciepłe np. z kulką lodów waniliowych.

4 komentarze:

Dorota Swiatkowska pisze...

Sliczne, wygląda jak tort! :)
pozdrawiam

Kinga pisze...

dziekuje! :)

asieja pisze...

nie trzeba nic więcej. cudowne ciasto. lubię kwaśny smak rabarbarów. i zimne lody rozpływające się na ciepłym kawałku ciasta.

gin pisze...

Prezentuje się zachwycająco :) Rabarbar i budyń to połączenie idealne :)