niedziela, 2 maja 2010

Spóźnione urodziny


Z duuużym opóźnieniem świętowaliśmy wczoraj urodziny moje i kuzynki. Spóźnione czy nie - tort musi być. Wybrałam Tort tiramisu ze zbiorów Dorotus76. Gości miało być sporo (i było), więc zwiększyłam ilość składników, aby upiec biszkopt w tortownicy o średnicy 26 cm. Zamiast likieru kawowego do nasączenia ciasta użyłam białego rumu i ekstraktu waniliowego.
Tort jest przepyszny, a właściwie był, bo zniknął bardzo szybko. Dlatego też nie udało mi się zrobić zdjęcia tortu w przekroju.
Przepis podaję za Dorotą ze zwiększoną przeze mnie ilością składników.



TORT TIRAMISU

Składniki na biszkopt: 
6 jajek
180 g drobnego cukru do wypieków
140 g mąki pszennej
46 g mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 21 -22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Do nasączenia blatów:
200 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej)
100 ml jasnego rumu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wymieszać.

Składniki na masę:
1 kg serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
140 g drobnego cukru do wypieków (ewentualnie cukru pudru) z prawdziwą wanilią

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać (ja wymieszałam krótko mikserem).

Ponadto:
100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach

Wykonanie tortu:

Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.

3 komentarze:

asieja pisze...

piękny
bo taki minimalistyczny w ozdobieniu

margot pisze...

o tak piękny , taki minimalistyczny , elegancki i widać jaki pyszny

Bea pisze...

W takim razie przesylam (bardzo) spoznione zyczenia ;))