niedziela, 21 listopada 2010

Chleb polski - nadrobiona WP#93



Nadrabiam zaległości. Skorzystałam z zeszłotygodniowego zaproposzenia Weekendowej Piekarni. Gospodyni, Ewelina z Lubię to... gotowanie, zaproponowała Chleb polski ze zbiorów Tatter. Nie mogłam go nie upiec! Musiał się udać, bo spełniał dwa warunki sukcesu: zakwas + przepis Tatter.
Faktycznie się udał. Nie dodawałam drożdży, zakwas dokarmiłam w wieczór poprzedzający pieczenie.  Ostatnia fermentacja trwała ok. 3 godziny. Chleb piekłam w garnku rzymskim - pierwsze 10 minut pod przykryciem, potem po zmniejszeniu temperatury - bez przykrywki.
Przepis podaję za Eweliną.



CHLEB POLSKI od Tatter
1 bochenek

200g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (130% hydracji)
550g mąki białej pszennej chlebowej
50g mąki pszennej razowej
1 łyżka soli
300g letniej wody
2 łyżeczki kminku
opcjonalnie 1/4-1/2 łyżeczki drożdży instant

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 -2,5 godziny i złożyć je w tym czasie 2 - 3 razy.
Następnie zwinąć owalny bochenek. Umieścić go w koszu(*) i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (krótko, gdy dodane zostały drożdże, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z para w piecu nagrzanym do 260 stopni przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się brązowiły.
Smacznego!

Uwaga Tatter:
Należy monitorować ostatnią fermentację i nie dopuścić do nawet najmniejszego przerośnięcia chleba. Świetnie się przechowuje i pięknie pachnie.

(*) można do ostatniego wyrastania umieścić go w długiej keksówce i potem w niej upiec chleb

1 komentarz:

EVE pisze...

Kinga, pięknie Ci się upiekł!
A smak jest tak niesamowicie pyszny...

dziękuję za wspólną zabawę :)