Co miesiąc postanawiam sobie, że nie będę kupować "Kuchni" i jakoś mi się nie udaje. W październiku skusiła mnie okładka z zapowiedzią przepisu na muffinki owsiane z sezamem. I nie żałuję. Muffinki są mięciutkie i całkiem dobrze - jak na muffiny - się przechowują. Są naprawdę pyszne - świetne jest połączenie suszonej żurawiny i sezamu. Takie muffinki to fajna alternatywa dla owsianki na śniadanie :)
Sezam możecie zastąpić wiórkami kokosowymi, żurawinę - rodzynkami, a płatki owsiane - jęczmiennymi.
Przepis pochodzi z październikowego wydania miesięcnzika "Kuchnia" (nr 10/2010).
ŚNIADANIOWE MUFFINY OWSIANE
suche składniki:
1,5 szklanki płatków błyskawicznych jęczmiennych lub owsianych (użyłam górskich)
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżczeka sody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki sezamu lub wiórków kokosowych
3/4 szklanki brązowego cukru (użyłam demerary)
1/2 szklanki suszonej żurawiny
mokre składniki:
1 jajko
1/4 szklanki rozpuszczonego masła lub oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego
Piekarnik nagzewamy do 190 stopni z termoobiegiem.
Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Następnie dodajemy suche do mokrych, mieszając, aż powstanie ejdnolite ciasto. Nakładamy je do foremek lub papilotek do 3/4 wysokości i pieczemy około 20 minut - do suchego patyczka.
2 komentarze:
Bardzo ładne są te twoje muffinki. Serdecznie polecam !! Zapraszam do mnie na owsiane muffiny z białą czekoladą, czekam na Twoją opinię :P:P
http://nymuffin.blogspot.com/2013/09/oat-cupcakes-owsiane-muffiny.html
Prześlij komentarz